Introductie


Het probleem

Wij maken ons grote zorgen over de toekomst van onze planeet. Plastic afval speelt daarin een belangrijke rol en wij willen daar verandering in brengen. Wij willen ‘afval’ inzetten als alternatief voor plastic verpakkingen. Op die manier besparen we aan de ene kant plastic en hergebruiken we afval door het te upcyclen. Win-win dus! Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden (WWF, 2021). Een groot deel hiervan bestaat uit plastic verpakkingen. Wist jij dat het 20 jaar duurt voordat een plastic tas vergaat en dat de levensduur van een plastic beker ongeveer 450 jaar is? De gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben een enorme invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem. Daarnaast kost het recyclen van glas nog steeds 85% van de energie ten opzichte van nieuw glas. Glasovens branden 24/7 om nieuwe flessen te produceren en dit is geen duurzaam proces. Daarnaast bestaat een ‘gerecyclede wijnfles’ uit 40% nieuw glas. Recyclen is een goed alternatief t.o.v. weggooien maar upcyclen of hergebruiken is nog veel duurzamer.

De circulaire oplossing van Pottle

We hebben genoeg ideeën, maar in de opstartfase ligt de focus op de Pottle Jar. De Pottle Jar moet een duurzaam alternatief worden voor niet-duurzaam verpakkingsmateriaal zoals plastic. Negentig procent van het geproduceerde plastic wordt nog steeds niet gerecycled. Dit vinden wij een groot probleem en willen hier verandering in brengen. Rome is niet in één dag gebouwd en dit probleem ook zeker niet. Om te beginnen is de Pottle Jar onze oplossing: plastic verpakkingsmateriaal vervangen door glazen potten van wijnflessen. Aan de potten is een loyaliteitssysteem gekoppeld, waardoor we de eindconsument willen belonen voor het gebruik van een duurzaam alternatief. Bij de volgende bestelling spaart de eindconsument ‘groene punten’ en deze punten kunnen ingeleverd worden voor een gratis beloning. Daarnaast beleveren wij onze relaties met schone potten. We halen de vieze potten op, maken deze schoon en zijn klaar voor hergebruik. Met ons circulaire systeem willen we direct een bijdrage leveren aan een schonere wereld. In het verlengde hiervan willen we mensen bewust maken en bijdragen aan een positieve gedragsverandering.

Bestaansrecht

Pottle; meer dan een jaar geleden is het idee ontstaan. Het plezier dat we in deze opstartfase hebben gehad, hebben we overigens nog steeds. Maakt dat Pottle leeft, dat er energie in zit en dat het bestaansrecht heeft. Hier zijn we alle drie van overtuigd. Deze overtuiging is 16 januari werkelijkheid geworden. Pottle heeft een overeenkomst met haar eerste partner en wij mogen één maart beginnen met leveren. Wij kijken er naar uit om nog veel meer samenwerkingen aan te gaan en samen de wereld een stukje mooier te maken.

Wat kunnen we samen doen?

Samen met jou kunnen we onze missie elke dag een beetje meer werkelijkheid laten worden. Door jouw hulp kunnen we meer producten redden van de glasbak en meer plastic verspilling tegen gaan. Hoe meer mensen er mee doen, hoe meer impact we kunnen maken. Plastic kan wat ons betreft de pot op. Doe je met ons mee? Ga dan de samenwerking met ons aan. Laten we samen werken aan een afvalvrije wereld.

 

Wij zijn wij

Wij zijn Jeroen, Remco en Robin en alle drie geboren en getogen in Leeuwarden. Je komt zelden mensen tegen die zoveel van elkaar verschillen. Die verschillen, dat is nou juist de kracht van onze samenwerking. We vullen elkaar aan, hebben allen een groot netwerk in de regio en participeren al jaren fanatiek in de ondernemerscultuur in het Noorden.

translation missing: en.general.search.loading